Guvernul Republicii Moldova

Agenția Relații Interetnice

A A A

Ecoul Holodomorului străbate peste ani

În luna noiembrie, Ucraina comemorează victimele Holodomorului din 1932-1933, un eveniment tragic care a marcat istoria Ucrainei, iar în anii 1946-1947, dar și istoria Basarabiei. Cu acest prilej, Victimele Holodomorului au fost comemorate la Chișinău la 22 noiembrie, în cadrul unei mese rotunde dedicate acestui tragic eveniment care a marcat istoria Ucrainei și a lăsat urme dureroase și în Basarabia (1946-1947). Evenimentul s-a desfășurat sub sloganul „Păstrăm în memorie! Nu vom uita!".

 

30 de state din întreaga lume au recunoscut oficial Holodomorul din Ucraina drept act de genocid. 

 

În discursul său Natalia Sirenko, însărcinat cu afaceri al Ucrainei în Republica Moldova a și-a exprimat profunda recunoștință Republicii Moldova, care s-a alăturat acestui act important în anul 2022.

 

Prezent la eveniment, Veaceslav Reabcinschi, directorul general al Agenției Relații Interetnice, a vorbit despre una dintre cele mai grave catastrofe - foametea organizată - care a curmat milioane de vieți. ”Este un eveniment unicat pentru că este prima dată în Republica Moldova când se discută două evenimente care au foarte multe lucruri în comun. Este vorba de Holodomorul din Ucraina din `32-33 și foametea din Republica Moldova din `46-47. Acele instrumente care au fost folosite de regimul totalitar în `32-33 au fost ajustate la situația din Republica Moldova”, a relatat oficialul.

 

În cadrul reuniunii, președintele Comunității Ucrainenilor din Moldova, Vitalii Mrug, a vorbit despre foametea și tragedia atât a ucrainenilor, cât și a moldovenilor și a lansat un apel de a sprijini soldații ucraineni care astăzi luptă pentru eliberarea Ucrainei de ocupația rusească.

 

De asemenea,  publicului i-a fost prezentat un film documentar despre tragedia Holodomorului, martorii oculari au povestit cele simțite de ei în acea perioadă de cumpănă pentru Ucraina. Cei prezenți au păstrat un minut de reculegere în memoria victimelor Holodomorului din Ucraina și a foametei organizate în Moldova.  

 

Menționăm că, în 2006, Rada Supremă de la Kiev a recunoscut în mod oficial Holodomorul drept genocid împotriva poporului ucrainean. În decembrie 2022, a fost adoptată Rezoluția Parlamentului European referitoare la recunoașterea ca genocid a uciderii prin înfometare a milioane de oameni.

Agenda

Nu există încă articole.

Subscribe to Agenda