Centrul de Caritate pentru Refugiați (CCR) din Republica Moldova, organizație acreditată pe lângă Agenția Relații Interetnice, și-a sărbătorit cei 25 de ani de activitate, timp în care a demonstrat constant dedicare prin sprijinirea refugiaților și a comunității gazdă, implementând diverse proiecte valoroase.
Prezent la evenimentul aniversar, în mesajul său de felicitare directorul general al ARI, Veaceslav Reabcinschii a exprimat aprecierea și respectul profund pentru activitatea remarcabilă pe care o desfășoară în sprijinul refugiaților. ”Eforturile Dvs. oferă nu doar sprijin material, ci și speranță și demnitate celor care au fost nevoiți să-și părăsească casele. Prin dedicare și solidaritate construiți punți de încredere și contribuiți la crearea unei comunități unite, în care fiecare persoană este susținută și integrată. Sunteți un exemplu de umanitate, empatie și implicare activă în răspunsul la nevoile celor vulnerabili”, a subliniat oficialul.
Totodată, în cadrul evenimentului, ARI și CCR au semnat un Acord de cooperare în vederea edificării unui parteneriat stabil și eficient în domeniile de competență, facilitării incluziunii refugiaților și solicitanților de azil în comunități, promovării în societate a respectului pentru diversitatea etnică, culturală și religioasă, precum și excluderea oricărei forme de discriminare sau tratament degradant pe criterii de rasă, culoare, naționalitate, origine etnică, limbă, religie sau convingeri.
Părțile intenționează să identifice modalități de cooperare bilaterale, în vederea sporirii implementării de programe sociale și de protecție a drepturilor omului, să facă schimb de informații pentru a consolida implementarea comună a proiectelor.
Directorul general al ARI a remarcat că experiența Centrului de Caritate pentru Refugiați a fost de un real ajutor în perioada crizei refugiaților din 2022, în contextul acordării susținerii celor care au fugit din calea războiului din Ucraina. „Până în prezent au fost integrați în societatea moldovenească mai mulți refugiați care au avut și mai au și în continuare nevoie de suport. Agenția este mereu deschisă pentru colaborare”, a conchis Veaceslav Reabcinschii.
Cu susținerea ARI, în cadrul Programului Național ”Consolidarea relațiilor interetnice în Republica Moldova în contextul integrării europene - CRIn”, la celebrarea celor 25 de ani de activitate a CCR a fost prezentat un program artistic variat susținut de artiști și ansambluri ale grupurilor etnice din Republica Moldova, într-o atmosferă plină de culoare și voie bună.
* CCR este o organizație neguvernamentală creată în noiembrie 1999 de către un refugiat afgan, Ahmad Djavid Paknehad, cu sprijinul Agenției ONU pentru Refugiați (UNHCR). Instituția are misiunea de a facilita pre-integrarea solicitanților de azil, integrarea refugiaților și a beneficiarilor protecției umanitare în societatea moldovenească, prin desfășurarea activităților comunitare, asigurarea autonomiei acestora prin angajare și sensibilizare.